Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
INGEZONDEN

Geschiedenis Hilversum straks weer in depot?

Historie

Sinds begin maart is de tentoonstelling Schapen, Stoomtram en Schilderen te zien in de Gooische Brink Passage, met daarbij honderd voorwerpen die de geschiedenis van Hilversum in beeld brengen. Het betreft slechts een klein gedeelte van de honderden voorwerpen (Collectie Hilversum) die al jarenlang in het gemeentelijke depot liggen opgeslagen. 

Het aantal bezoekers is dan ook groot. Velen zijn blij verrast deze voorwerpen nu te kunnen zien, verbaasd ook dat de geschiedenis van Hilversum zo gevarieerd zichtbaar is, onder meer in schilderijen van landschappen en bekende Hilversummers, een uniform van de schutterij, gravures van de brand in de Grote Kerk (1766), foto’s en affiches. 

Het pronkstuk op de vide is ongetwijfeld de grote maquette van Hilversum. De Historische Kring Albertus Perk heeft deze gemaakt op basis van een kaart van Hilversum in 1850. De spoorlijnen en het station staan er dan ook niet op, die dateren immers van twintig jaar later. Herkenbaar is het stratenpatroon, van de Kerkbrink, de Langestraat, de ’s Gravelandseweg en de evenzo rijk van bomen voorziene Groest.

Bezoekers zijn nogal teleurgesteld om te horen dat deze mooie tentoonstelling na 30 juni verdwijnt en alle voorwerpen weer in het depot verdwijnen. Een bezoekster heeft echter een oplossing voorhanden: “Dit moet permanent te zien zijn! Waarom niet in het oude Raadhuis op de Brink, of een deel daarvan, net als vroeger? Hilversum heeft een rijke geschiedenis. In een mediastad als Hilversum moet je die toch gewoon kunnen zien?” 

Ze loopt bij de uitgang voorbij het portret van Albertus Perk, de notaris uit de negentiende eeuw die de Hilversumse geschiedenis een gezicht gaf. Zij ziet het niet, maar hij knikt instemmend.

Willem van der Spek


Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant