Afbeelding
Foto: Museum Hilversum

‘Water Portraits’ in Museum Hilversum: bonte en uiteenlopende verzameling aan ijssculpturen

Kunst & Cultuur

HILVERSUM - De tentoonstelling ‘Water Portraits’ van kunstenaar Jana Romanova is vanaf 20 april te zien in Museum Hilversum. ‘Water Portraits’ verkent op een speelse en onderzoekende manier ons waterverbruik. 

Aan de hand van 101 portretten van ijssculpturen roept het werk van Jana Romanova kritische vragen op over hoe we zorg kunnen dragen voor de volgende generaties door ons verbruik van water te verminderen.

Gedurende een periode van drie jaar nodigde Romanova een uiteenlopende groep deelnemers uit om een liter water te hergebruiken. Na elk gebruik werd het water ingevroren en als een portret gefotografeerd. Elke deelnemer schreef vervolgens een recept waarin te lezen is hoe het water is hergebruikt. Het water werd bijvoorbeeld gebruikt voor het schoonmaken, uitvoeren van wetenschappelijke experimenten, kunstprojecten en het toevertrouwen van geheimen. 

Tijdens elk gebruik was er sprake van waterverlies. Het project stopte toen het water op was. Op deze manier vormt Water Portraits een bonte en uiteenlopende verzameling aan ijssculpturen die symbool staan voor de manier waarop wij omgaan met het gebruik van water.

(Tekst gaat verder onder de foto)

‘Water Portraits’ is een belevenis, meldt het museum. “Te midden van een installatie kom je meer te weten over ons waterverbruik. Water Portraits vertelt een verhaal over hoe onze acties invloed hebben op de wereld om ons heen en confronteert ons met ons eigen waterverbruik, met in de hoofdrol: een liter vers water.” De tentoonstelling ‘Water Portraits’ is te zien vanaf 20 april tot en met 7 juli in Museum Hilversum. De officiële opening is woensdagavond 1 mei om 19.30 uur.

Over Jana Romanova
Jana Romanova is een interdisciplinaire kunstenaar. De sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, het zoeken naar maatschappelijk relevante thema’s en de connectie met het publiek lopen als een rode draad door haar praktijk als kunstenaar. Romanova werkt met fotografie, film, installatie, performance en spelelementen. Zij gebruikt fotografie en film om te onderzoeken hoe onze acties in werkelijkheid overeenkomen met onze beloften. De kunstenaar wil hiermee bewustwording creëren voor alternatieve manieren van samenleven.

Uit de krant