Afbeelding
Foto: Pixabay

In Hilversum was bijna 70 procent van de inbraakpogingen succesvol; Gooise gemeenten onder landelijk gemiddelde

Politie & Justitie

HILVERSUM - Het lukt inbrekers steeds vaker om een woning binnen te dringen en spullen buit te maken. In 2023 slaagden maar liefst 76,5 procent van de inbraakpogingen. Goed nieuws voor deze regio: bijna alle Gooise gemeenten zitten allen onder dat percentage. 

Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de politie. Pogingen zijn vaker succesvol in ‘goedkopere’ dan ‘dure’ wijken. In de provincie Groningen ligt het slagingspercentage het hoogst. Ook wordt er op Tweede Paasdag in de vakantieregio’s Noord en Midden gemiddeld zo’n 20 procent vaker ingebroken.

In Noord-Holland waren inbrekers in 76,4 procent van de 4164 gevallen succesvol. Van alle Noord-Hollandse gemeenten met 25 of meer meldingen in 2023 blijken inbrekers het meest succesvol in Heiloo. Hier lukte het criminelen in 92,9 procent van de gevallen om een woning binnen te dringen en iets buit te maken. 

De Gooise gemeenten doen het dan stukken beter. Alleen Eemnes kwam men 80 procent boven het landelijke gemiddelde, Huizen zit daar met 74 procent vlak onder. Hilversum eindigde op 69,8 procent. Gooise Meren scoort het beste met 63,91 procent. 

In Hilversum, Gooise Meren, Huizen, Wijdemeren en BEL-gemeenten werd in 2023 430 keer ingebroken, waarvan 293 keer succesvol (68,1 procent). In Gooise Meren waren er 133 pogingen, waarvan 85 succesvol. Hilversum kwam tot 129 pogingen, waarvan 90 succesvol. 

Uit de krant