Oproep PvdA aan Jaeger: 'Kom je weer in opspraak, dan terugtreden'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Oproep PvdA aan Jaeger: 'Kom je weer in opspraak, dan terugtreden'

  Politiek

HILVERSUM - Wethouder Wimar Jaeger moet, wanneer hij op wat voor manier dan ook opnieuw in opspraak komt, de eer aan zichzelf houden en terugtreden. Dat schrijft PvdA-raadslid Jacqueline Kalk in een open brief aan de D66-wethouder.

De wethouder overleefde woensdagavond een motie van wantrouwen, ingediend door de SP en PvdA, maar kreeg van meerdere fracties een tik op de vingers. Aanleiding was het integriteitsonderzoek naar de wethouder die verschillende nevenfuncties niet had vermeld.

Met name zijn rol binnen de door de gemeente gesubsidieerde Dutch Media Week leidde tot kritiek. "Het zit ons hoog", schrijft Kalk twee dagen na het lange debat van woensdagavond.  "Elke bestuurder hoort van onbesproken gedrag te zijn. En dat gaat echt verder dan jezelf niet verrijken." (...) "Je hebt de schijn van belangenverstrengeling over je afgeroepen. En ook de adhesiebetuiging van je vrienden helpt daar niet bij."

Mea culpa
Maar wat de PvdA met name zorgen baart is de manier waarop de wethouder met alle kritiek omgaat. Het lijkt er volgens de sociaaldemocraten (en ook andere partijen) op dat Jaeger niet de risico's van zijn bestuursstijl beseft. "We hadden van harte gehoopt op een heel diep excuus van jouw kant, een mea culpa, een getoond inzicht in waarom het niet kan wat je hebt gedaan, reflectie op je eigen handelen, op je ongepaste beschuldiging aan het adres van de melder van dit integriteitsvraagstuk. We hebben het gemist, ondanks alle kansen en uitnodigingen die je hiervoor hebt gekregen. Jammer, heel erg jammer."

Jaeger maakt dus voorlopig nog gewoon deel uit van het college van burgemeester en wethouder, omdat de vier coalitiepartijen (Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks) achter hem staan. Dat zijn eigen partij D66 achter Jaeger staat - sterker nog volgens de Democraten valt hun wethouder niets te verwijten, bleek woensdagavond uit de bijdrage van D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas - is te billijken, aldus Kalk. Ook van de VVD had zij niet anders verwacht. 

Grootste teleurstelling
Voor Hart voor Hilversum en 'misschien wel de grootste teleurstelling' GroenLinks geldt een ander verhaal. "Van Hart voor Hilversum begrijpen we er niets van. In de vorige periode was integriteit, voorkomen van belangenverstrengeling een van hun paradepaardjes en woensdagavond zagen we dat maar bij een enkeling terug. We zagen individuele raadsleden ermee worstelen, maar in de vorige periode had HvH dit nooit met slechts een motie van treurnis laten voorbijgaan."

Omdat de PvdA bang is dat het niet meer goed gaat komen met de wethouder, roept Kalk hem op tot zelfreflectie. "Woensdag heb je dit toegezegd, met moeite maar toch. Mocht je nou, op welke manier dan ook, weer in opspraak komen, kunnen we dan de afspraak maken dat je de eer aan jezelf gaat houden en ongeacht wat terugtreedt? In het belang van het aanzien van de politiek in Hilversum, voor het aanzien van het politieke ambt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>